Mindennapok, gyerekkel - muszáj, hogy sok legyen a hulladék?

(Cikksorozatunk első és második részét itt és itt éritek el.)

Nagyon szeretünk menni, utazni. Rövidet, vagy hosszút, a szomszédba vagy messzire. Hamar észrevettük, hogy bár otthon már tök jól vagyunk, és megteremtettük az annyira vágyott TERET, a maga légiességével, könnyedségével és rendezettségével, az autónk gyakorlatilag vonzza magába a szemetet. Aztán kiderült, hogy nem az autó a hibás, bármennyire is szerettük volna rákenni. :)

Egy kis "szomjas vagyok", vagy éppen "éhen akarok halni", tipikus felvillanásai a gyerekekkel utazásnak. Egy kis snack itt, szívószálas üdítős doboz ott, hiszen nem lehet, hogy szomjasan és éhesen utazzon... Mindehhez nekünk némi kávé - hogy miért, ez azt hiszem nem szorul magyarázatra... :))

Nagyon fontos célunk a hulladék mennyiségének csökkentése, de hogyan lehet ezt út közben, ráadásul kettő kiskorúval?

Tervezve.

1. Mindenkinek megvan a saját kis táskája, a saját kulacsával, a saját snack dobozával (nekünk, felnőtteknek is!). Ha magad készítesz bele ennivalót abszolút zero waste, de ha egy nagyobb zacskót több körben osztasz szét köztük a kis dobozokban, máris rengeteget tettél.

2. Kulacs, kulacs, kulacs:

A gyerekek imádják a kulacsokat. Sokkal vonzóbbak a klasszikus dobozos üdítőknél, ráadásul azt teszel bele nekik, amit csak akarsz. A Camelbak kulacs például élettartam garanciával biztosítja, hogy oda vidd, ahova csak szeretnéd, annyi ideig, amennyi ideig csak szükség van rá. Elnyűhetetlenek, vidámak, jól tisztíthatóak. Ugyanilyen a Squiz tasak is: nem kell megvásárolnom az alutasakos gyümölcspüréket, tehetek bele joghurtos smoothie-kat is akár. És a heti egy pürés zacsi helyett mindössze egyet használok, éveken át...






3. És a felnőttek?

Nem jó persze, de sajnos számtalan és még egy reggelünk alakul úgy, hogy semmire nem marad idő. Ehhez valószínűleg még több tudatosságra lesz szükségünk, de egyelőre ez van. A beugrok a pékségbe és hozok kávét meg szendvicset pedig meglehetősen sok nejlonzacskó és polisztirol pohár megjelenéséhez vezetettt a már sokszor említett járművünkben. Szerencsére erre is van megoldás. Hőtárolós kulaccsal ráadásul akár egész nap melegen tudjuk tartani az életmentő kávét, az infuse flask pedig a (gyümölcsös) ásványvizet és a teát is kiváltja... 
Akkor sincs gond, ha mégsem fér bele, hogy reggel vigyük a kávénkat. A legtöbb kávézóban nyitottak arra, hogy az elvitelre kért italokat a saját bögrédbe vagy kulacsodba adják oda neked, sőt, a műanyag szívószál is helyettesíthető acél vagy bambusz változattal.



4. Az ebéd...

 Az örökös kedvenc díjat ebben a kategóriában az Abeego szendvicscsomagolók viszik. Anno az előrendelés ideje alatt elég gyanakvó voltam: méhviaszból, jojobából, és pamut-kender keverék anyagból nem igazán láttam összeállni a folpack helyettesítő eszközt, de a videók annyira ígéretesek voltak, hogy megvettem. Az első hármas szettemet 2 évig használtuk. Tökéletesen tisztítható, rásimul bármire, amit bele szeretnénk csomagolni, és elképesztően sokáig tart frissen. Azóta mindenhol igyekszem reklámozni, mert nemcsak tökéletes helyettesítő termék, hanem AZ IGAZI csomagolóanyag: mindig utáltam a folpackot, végre lecserélhettem. 

5. Úton mosható pelenkában - igen vagy nem?

Hogy az utazásokra érdemes-e mosható pelenkát vinni...? Ez nyilvánvalóan egyéni preferencia kérdése, ugyanakkor jó tudni, hogy szuper megoldások vannak a szállítására. A pelenkatartó zsákok speciális anyagból készülnek, a használt pelenkát szag- és szivárgásmentesen elzárják a külvilágtól. Ha valami miatt azonban mégsem ezt választjuk, a pelenkakülsőkbe kapható eldobható, lebomló betétekkel megkímélhetjük magunkat a klasszikus eldobható pelenkától.


Ezeket a lépéseket sikerült már megtennünk annak érdekében, hogy tehermentesítsük magunkat, az otthonunkat, a környezetünket, hogy a minket körülvevő tárgyak örömet okozzanak, és ne mi létezzünk értük, hanem ők szolgálják a mi kényelmünket. Természetesen nem sikerül minden nap ugyanúgy, és messze a zero waste is. De azt hiszem, hogy némi energia befektetésével nagyon sokat tehetünk az ügy érdekében. 
 A Simplicity fesztiválon rengeteget tanulhatunk a tudatos mindennapokról, és a piactérre elvihetjük azt a tudást és tapasztalatot is, ami már a miénk - alig várjuk, hogy lássuk, mi sül ki a kettő találkozásából. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése