Pelenkák tárolása, mosása

TIPPEK ÉS TANÁCSOK A TEXTILPELUSOK KEZELÉSÉHEZ

Örök kérdés a döntéskor, hogy hogyan is kezeljük, mossuk, szárítjuk a textilpelenkákat.

Még él sokmindenkiben az a kép, hogy nagy fazék felett állva kavargatjuk a forró vízben a pelusokat, majd vasaljuk őket szépen sorban. No hát ez a felállás már nem él, egészen másképp csináljuk, mondjuk ki őszintén, sokkal egyszerűbben :).

De nézzük csak sorban:

Tele a csomag, leveszem a babáról a pelust, összehajtva félrerakom és rendbeteszem a popsit, kap tiszta pelust, gyerek kész. Jöhet a pelenka. Kivesszük első körben a belehelyezett papírbetétet a nagy dolgokkal, ha van benne és a wc-be helyezem, lehúzom.
Papírbetétek különböző gyártóktól

A pelenka textil részét csap alatt kicsit leöblítem, bevizezem, ha kell foltszappannal egy kicsit ráhúzok a foltra, és így mehet a tárolóvödörbe. A vödörbe vizet nem szükséges tenni, de egy mosóhálót lehet, hasznos a gépbe való átpakoláskor. A pelenkák tépőzárjait zárni kell, ne menjen bele a szösz, ha belepatentolós a pelus, akkor kipatentoljuk a betéteket - legalább félig - ha pedig zsebes, kivesszük a betéteket. 
Őszintén szólva a zsebesnél erős hátránynak érzem hogy bele kell nyúlni a pisis pelusba a betét kihúzása miatt, de hát ez van. A patentosak és a prefoldok egyszerűbbek.
Általában 2-3 nap alatt telik meg a vödör, az egy mosásnyi adag. (Készlet legyen legalább 3 napi pelus tehát 18-24 db)

Ez a vödör nem csak szép, de zárható is!

 Érdemes zárható vödröt beszerezni, mert a pupákok hamar nőnek és okosodnak, képesek kipakolni a szennyest egy perc alatt! :)


Amikor tele a vödör, vagy legalábbis mosásra kész adag van benne, átpakoljuk vagy felül töltős szerencsés géptulajdonosok csak átborítják a vödör tartalmát a gépbe.

Mivel mossuk?

A pelenkákat NAGYON sokat mossuk! Sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve mint bármely ruházatunk, így ha azt szeretnénk, hogy tartósak legyenek, vigyázzunk rá a mosásnál is.
Kímélő, a gyártó által ajánlott mosószereket vessünk be, ami sem a baba bőrét sem a környezetet nem terheli. Nagyon jól bevált néhány márka:  Bio-d folyékony mosószer, mosószóda-folyékony kombó, Eco-egg (mosótojás), MioCare, folttisztító só (foltsó, vagy aktív oxigénes fehérítő néven is fut), Almawin, Klar.
40 fokon elegendő általában mosni őket, de időnként berakjuk főleg a belsőket egy 60-as vagy 90-es mosásra egy kis NappyFresh pelenkafertőtlenítővel megfűszerezve. Bár nem vagyunk hívei a túlfertőtlenítésnek, de néha azért nem árt.

Ha foltosak a pelusok, több lehetőségünk is van:  folttisztító Gall szappan (pl. Almawin, Klar), folttisztító só adagolása a mosószerhez, és a napocska folttisztító ereje.

Öblítőt ne használj a pelenkákhoz, rontja a nedvszívó képességet. Ha illatot szeretnél, használj inkább mosóparfümöt.

Szárítógépben csak a belsők száríthatóak, de vedd figyelembe, hogy  a szárítógép mindig csökkenti a ruhák, textiliák élettartamát, és az energiafogyasztása is jelentős.

Tulajdonképpen a mosás, teregetés nem igényel sok pluszmunkát, ha van mosógéped.

És amit kapsz cserébe ezért a kis pluszmunkáért, az jelentős!
  • korábban szobatiszták a babák
  • a kezdeti hónapokban kis terpesztartást is csinál, ami igen hasznos a csípőfejlődés szempontjából
  • jobban szellőzik a bőrük a 2-3 év alatt míg pelenkások
  • vegyszermentes popó
  • megtakarítasz egy jó nagy adag pénzt, akár többszázezer forintot (inkább nyaraljuk el ugyebár)
  • és végül de nem utolsó sorban a gyerekeink 1 tonnával kevesebb pelenkaszemetet örökölnek
Azért ez nem csekély eredmény egy kis pluszmunkáért!
A kaki-dolgot meg hát így se úgy se ússzuk meg, hiszen az eldobhatóban is le kell a popsit törölni, mosni, ebben nincs különbség.

De az érzetben bizony van! Ezerszer jobb érzés a textilt rájuk adni és még jól is néznek ki!

Kisebbik fiam pop-in pelusban

A mamamiboltban természetesen személyre szabottan is segítünk a pelenkázás rejtelmeiben eligazodni, használd chat ablakunkat a bal alsó sarokban :)!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése