Kösd fel a gatyád ha gyerekekkel indulsz a piacra :)

Nyár van, nyár van, halljuk a slágert éppen az autóban ülve és azt érezzük, hogy menten eggyé válunk az aszfalttal a rekkenő hőségben. A gyerekekkel olyan nagy poénnak tűnik, a piacra elindulni, persze tanító szándékkal, hogy lássák, érezzék a saját bőrükön is, hogy mi fán terem az a sok isteni gyümölcs, ami a piaci kofák asztalán roskadozva várja, hogy a te szatyrodban landoljon.


Eljutni a piacra két játékra kiéhezett aprósággal nem kis kihívás, mert persze már tudják a zsiványok, hogy tulajdonképpen, úgy is megközelíthetjük az objektumot, hogy azért végig csemegézzük a játék bazár minden egyes szegletét. Na, ebben most már nem vagyok túl jó partner, de hogy ne legyek a szívtelen anyák, legszívtelenebbike, beengedem őket a Kánaánba kicsit, én pedig meghúzom magam a bejárat egy kevésbé forgalmas szegletében.


Egy ideig ez így teljes nyugalmat kölcsönöz a lelkemnek, aztán hirtelen belémhasít, talán egy álnok gyerekrabló már egy titkos ajtón az én ártatlan gyermekeimet próbálja elcsalogatni. Ekkor az aggódó anya Tarzan üvöltéssel beveti magát a boltba és nevükön szólongatja csemetéit. Jön az egyezkedés, na, most akkor nem kaptok semmit, de próbálnak mindenféle fondorlattal kicsikarni valamit, ha mást nem egy ígéretet arra, hogy a közeljövőben valamelyik vacak az ő töméntelen mennyiségű játék kupacuk tetején fog landolni. Ígérek én mindent, csak szabaduljunk, eddig a szülinap mindig bevált, az idő és évszak még nem teljesen tiszta nekik, így ezzel még egy ideig elszórakozhatok. Na, egyszer csak eljön a türelem vége és kisöpröm őkegyelmüket a boltból és irány a piac.

De akkor jön anyu csábulása, egy kellemes kis üzlet, ahol mindig van valamilyen aktuális akció, amit nem lehet kihagyni. Ezt már nem kajálják annyira és nagy dirrel-dúrral ők is asszisztálnak az én szenvedélyemhez. Ennyi kör lefutása után, már kimerülve esünk be uticélunk végső állomásához, ahol már egyik gyerek se akar több utcahossznyi piaci asztalt végigmászni, csak azért, hogy anya megtalálja, a számára legjobban tetsző, maga se tudja mit. Majd ha látom, megjön az ihlet is mondá a kis hang, de a felkapaszkodó kisebb csomag, már tereli a figyelmet, és maradunk a megszokott jól bevált fasírt, tökfőzelék kombónál.
De jó lenne még valamit kreatívkodni, amikor megszólal az oldalamon lógó kisebbik, hogy nekem kakálnom kell, ott a piac közepén. Hát persze. A kreatív gondolatok, huss, elszállnak egészen addig, hogy hol találok egy alkalmas toalettet. Visszük az árut, mint bizonyítékot arra nézve, hogy igenis volt értelme a kiruccanásnak, és a WC is megnyílik előttünk, ahol is közli az én édes  három évesen, hogy ő itt nem tud.  Itt azért hagyjunk némi szünetet, mert jön egy hosszú, nyomdafestéket nem tűrő kis gondolatcsokor, amit úgy mantraként mondgatok, majd távozunk a tett színhelyéről. Már csak egy gondolat hajt engem, haza kell érni. Autókeresés, majd egy utolsó erőpróba, bekötni egy olyan kis embert, aki ezt nem nagyon akarja. Jön az egyezkedés, addig nem indulunk el, amíg nem vagy bekötve, valahogy nem túlságosan hatja meg a dolog, de egyszer csak összeáll a fejecskéjében valami és kezes bárányként, megengedi, hogy bátyja becsatolja.

Hazáig már nem sok van, oh, azt már fél lábon vagy fél keréken is... mindegy. Az úton jönnek a  kérdések, és az anya szó elhangzik 5 km-en belül 500-szor. Felváltva próbálkoznak egymást túlkiabálva választ kicsikarni belőlem, valami eget rengetően fontos kérdésre, én pedig csak csöndet szeretnék, de nagyon. Amikor egy újabb szál egyszer csak elpattan, és parttalanul ömlik belőlem a szenny, nem érzem jól magam utána, nem könnyebbültem meg tőle. Csönd lesz az autóban, amolyan sértődött csend, és akkor most mi van,  még én gazsuláljak, mikor szétszednek atomjaimra. Hazaérve megnyugodva, ebéd közben, elsimul minden, besiklik a medrébe az élet, jó együtt érzés árad szét bennem,  és fogadalmak százezrei fogalmazódnak meg, nincs értelme ennyi mindent eltervezni, úgy sem lehet mindennek és mindenkinek megfelelni és sorolhatnám, hisz tudjátok...

Megy tovább az élet és próbálunk mindig egy kicsit tanulni tőlük, magunktól, a helyzetektől, amibe sodródunk, hogy jobban csináljuk, legközelebb tuti jobban fogjuk csinálni, mert most nagyon megtanuljuk, aztán majd meglátjuk J

Egy négy gyermekes anyuka vallomásai - Folyt.köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése