Gátizmok és a babahordozás

Ritkán beszélünk róla, pedig fontos.

Onnantól kezdve, hogy az ember felegyenesedett, a medencealapi izmaink tartják a belső szerveinket, várandósság alatt a teljes méh-víz-baba kombót, így igen nagy bevetésnek vannak kitéve nem csak várandósság alatt és utána, de bizony előtte is.
Egyszerűen ha figyelünk magunkra és hosszú távon szeretnénk panaszmentesek lenni, muszáj foglalkoznunk a gátizmok edzésével, karbantartásával, regenerálásával.

A gyermekek születésével járó plusz súly, majd utána a hurcolásuk, emelgetésük is terhelést jelent az izmoknak, így fokozottan érdemes figyelni rá, már a várandósság előtt!

Nagyon sok csupa izom, sportoló nőnek is problémás a gáttájék, gátizom-renyheség, méhsüllyedés, vizeletcsöpögés sajnos mindenkit érinthet, még ha a külső, nagy izmok rendesen karban is vannak tartva.

Namost azért nem kell ám a gyermekvállalásról lemondani, mert egy kicsit melósabb a karbantartás! És ez igaz a hordozásra is! Nem kell lemondani arról sem, hiszen a gyereket ölbe vesszük így is - úgy is, tehát terhelés az lesz, ha már gyermeket vállaltunk. Sokkal inkább a rendszeres gátizomtorna lesz a kulcs, amely nem csupán a hordozást és a mindennapi életünket teszi kellemesebbé, de még a szexuális életünket is.

Számos rendszert dolgoztak ki ezen izmok erősítésére, Magyarországon legismertebb a Kriston Andrea módszere. Lehet könyvből, videóról tanulni, vagy tanfolyamokon szerte az országban. Egy titka van csupán, elárulom: CSINÁLNI KELL!
Ha nem is olyan látványos mint a fitneszterem utáni bicepszünk, de annál hasznosabb!

A mély izmok rendszeres mozgatása hamar jó eredményeket hoz, meglátod!



Tippek:

- Próbálj kijelölni egy időpontot amikor biztosan tudod csinálni, például ha szülés után fekve szoptatsz, pont jól elvégezhető az a 10 perces kis edzés

-  Kezdj kevéssel, hogy ne menjen el a kedved! Pl. csak minden nap 20 erős szorítás... de bármi lehet

- Tanulj meg helyesen emelni! A baba vagy más egyéb emelésekor guggolásból indítsuk a mozgást.

- Tüsszentéskor, vagy más hirtelen hasprésnél tartsd tónusban a gátizmaidat!

- Szedj D-vitamint!

- A vizeletet és székletet ne tartsd vissza sose!


Hordozás és a gátizmok:

A hordozásról tehát nem kell és nem szabad lemondani, hiszen ennyi erővel a szülésről is lemondhatnánk.

A gátizmok erősítésének kezdj neki már a várandósság előtt vagy alatt! Eleve edzettebb izmokkal könnyebb a szülés után is.

Érdemes már a szülés után néhány héttel elkezdeni a hordozást. Az első 6 hétben, azaz a gyermekágy alatt pihenj, ha van segítséged, jó ha apa, nagymama, nagynéni besegít a hordozásban, de utána minél kisebb súlyú babával kezded, annál jobban hozzáedződik a tested a hordozáshoz nem csak a hátad, de a medencéd is.

Ha letetted a babát, feküdj mellé, emeld meg a csípőd, akár támaszd alá, és gyakorolj egy kicsit. Már néhány erős szorítás is sokat segít!

A fordított testhelyzetek sokat segítenek! Jógázz!



A háti hordozás kevésbé terheli ezt a tájékot, így amint lehet vedd hátra a babát. Kérj segíséget, ha tartasz a hátravételtől! Természeti népeknél nagyon ritkán látni elöl hordozott babát. Talán ez is az egyik oka.
Fontos figyelnünk a helyes testtartásra. Nem csak a gátizmainkat de a hátizmainkat is erősítsük. Hordozás közben a helyes tartás sokat könnyít a medencefenék terhelésén is.
Ha egyszerűen ellenőrizni akarod, egyenesen tartod-e magad, oldalt állva nézd meg a tükörben egy vonalba esik-e a fül-váll-csípő-térd-boka.


No és persze vonjuk be párunkat is a hordozásba!

Mamami topik a gátizomtornáról / intimtornáról






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése