Könyvek 5-8 éves korosztálynak - ahogy mi szeretjük

https://mamamibolt.hu/gyerekkonyvek/3500-janikovszky-eva-velem-mindig-tortenik-valamiFolytatjuk Zsófi tollából könyvajánlónkat, ezúttal az 5-8 éves korú gyermekeknek és egy kicsit  magunknak is.

Janikovszky Éva: Velem mindig történik valami
Ajánlott korcsoport 5-8 év

"Ha mihozzánk vendég jön, akkor anyukám feketét főz, és becsukja a mi szobánk ajtaját, mert oda jobb be se nézni. De sajnos a tanító néni előre megüzente anyukámnak, hogy ne tekintsük őt vendégnek, mert csak a családdal szeretne megismerkedni.
Ezért anyukám lemosta az ajtókat, és elrakta a kabátokat meg a cipőket az előszobából. Apukám megragasztotta a fotel lábát, és becsavart még két égőt a csillárba. A Bori leszedte a színészképeket a falról, én pedig kivittem a vadgesztenyéimet az erkélyre.
Amikor már olyan csend volt, amilyen nem szokott lenni, akkor a Pacsitacsit is átküldtük a szomszédba, mert ő még nem tudhatja, hogy a tanító néni nem vendég, és lehet, hogy megrágja a cipőjét, ahogy a vendégeknek szokta.
A tanító néni csak fél óráig volt nálunk, mégis jól megismerkedett a családdal, mert közben megérkeztek a Bandi bácsiék Érdről, az alattunk lakó felkiabált, hogy legurultak a gesztenyék az erkélyről, a szomszédból hazazavarták a Pacsitacsit, mert nem tudta, hogy az ő konyhájukban is szobatisztának kell lenni.
De én nem is bántam, mert így a tanító néni legalább látta, hogy mi itthon is elég elevenek szoktunk lenni."

Nem tudtam megállni, hogy ne Janikovszky Éva saját soraival kezdjem. Annyira szeretem! Az a humor, amivel tükröt tart nekünk, szülőknek egyszerűen felülmúlhatatlan. Nagy rajongója vagyok.
Óvó néniként amúgy is szinte mindent gyerek szemmel nézek, próbálom először az ő szemszögükből átgondolni és átérezni a tetteiket. ( Kivéve, amikor kitör belőlem a felnőtt anya, hogy például a 13 éves kis tini fiacskám miért gyűjti a szobájában maga körül a koszos poharakat és szennyes ruhákat, és miért lépi át a szemetet, ha odakészítem, hogy vigye le.)
De végső soron 'valahol' a gyereknek mindig igaza van, és ha megleljük ezt a 'valahol-t', már mosolyra is görbül a szánk.

https://mamamibolt.hu/gyerekkonyvek/3115-alma-utca-22Vadadi Adrienn: Alma utca 22.
Ajánlott korcsoport 5-8 év

Gyermekkori legjobb barátnőmmel együtt jártunk óvodába, majd általánosba, végül gimibe is, csak más osztályba.
Volt közös titkos füzetünk is, amiben, természetesen titkos írással, jellemeztük tanárainkat és osztálytársainkat. Közel laktunk, így a délutánokat is együtt töltöttük. Történeteket találtunk ki nénikről, bácsikról, de a legjobb mulatságok közé tartozott, amikor a parkban gyűjtött bogyókkal felfegyverkezve, a szüleim erkélyéről dobáltuk a gyanútlan járókelőket. Majd kuncogva bújtunk meg a muskátlik mögött.
Az Alma utcai gyerekek élete is tele van a mindennapok kalandjaival. Csak fantázia és barátok kérdése! A negyediken lakó Misi kalauzol bennünket végig, az ő szemüvegén át láthatjuk a ház lakóit, az eseményeket.
Egy igazán kedves, derűs, finom humorral megírt könyv az Alma utca 22.


https://mamamibolt.hu/gyerekkonyvek/6058-fantasztikus-roka-ur
Roald Dahl: Fantasztikus Róka úr
Ajánlott korosztály 5-8 év

Apa kint áll a hóban és mosakszik. Apa fát vág és jó ropogós meleget csinál a házban. Apa dolgozik, érthetetlen matematikai kérdéseken töri a fejét, töpreng a világ folyásán, előbbre vitelén. Apa vicces, nyúz ha kell. Apa fejből mesét mond este a pöttyös elefántról. Apa mindig ott van, ha szükség van rá.
Ezek a gondolatok szálltak meg Róka úr kapcsán, mert büszkén mondhatom Róka úr édesapámra emlékeztet.
És Róka úr igazán fantasztikus! Kiváló férj és családapa,a mindennapi betevőért a szomszédos tanyára jár, míg a gazdák ezt meg nem elégszik és el nem kezdődik a bonyodalom. Amely addig fokozódik, hogy a mi, ekkora már szívünk csücske, Róka urunk, az egész domb állatainak megmentéséért küzd.
A történet magával ragad felnőttet és gyermeket egyaránt.


Molnár Krisztina Rita: Maléna kertje
Ajánlott korosztály 5-8 év


Gyermekkorom úgy telt, hogy minden második hétvégén (ha nem minden egyesen) óvoda, iskola után kocsiba pattant a család és irány a Zemplén- hegyvidék.
A kis zsákfalu (ami a mai napig menedékem, feltöltődésem helye) teret adott álmodozásaimnak, szabadságot gyermeki lelkemnek. Egész nap kint a természetben, fák hegyén, virágok között, csörgedező patak mentén építettem fel magamban egy másik, számomra igazibb világot.
Ezért is érintett meg annyira Maléna kertje. A könyv mese mindannyiunk számára. Mese kicsiknek és nagyoknak. Egy igazi kis ékszer a könyv. Vagy, mint egy régi népdal, elgondolkodtat, tanulságokat hordoz, de közvetlenül nem nevel.
Csilingelő szép szavak, szó összetételek, Simonyi Cecília illusztrációinak színharmóniája, és maga a mélységekkel teli történet.
https://mamamibolt.hu/gyerekkonyvek/5079-malena-kertje

Jó szórakozást kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése