De mi az a szülinapi gyűrű?

A szülinap az torta meg gyertya. Slussz. Minek még az asztalra egy ilyen izé

http://mamamibolt.hu/webbolt/fajatekok/3360-grimm-s-sz%C3%BClet%C3%A9snapi-spir%C3%A1l-z%C3%B6ld

Egy család életében rendkívül fontos a ritmus. Máshogy nem lehet nyugalmat biztosítani sem az egésznek sem a részeknek csak úgy, ha tudjuk, mi mit követ, mi hogyan szokott zajlani. Ez megnyugvást ad felnőttnek, gyereknek egyaránt. Meg izgalmat is, hiszen akár családi csínytevés számba is mehet, ha a szerdai udvarseprés helyett elmegyünk bicajozni meg fagyizni. 
De a gyerekek úgy érzik magukat biztonságban, ha tudják, milyen sorrendben követik egymást a nap, a hét, a hónap eseményei. És persze azt is szeretik tudni, hogy az ezekből "kilógó" ünnepek hogyan zajlanak. Hányszor hangzik el a kérdés: Anya, a szülinapomon megint olyan állatos torta lesz? Fontos nekik az állandóság, a hátország, ahol mindig minden ugyanúgy történik. Nem feltétlenül akarnak másmilyen tortát, mert az állatosat szeretik.

És itt lép a képbe a szülinapi gyűrű. Valami, ami a torta mellett állandó szereplője az ünnepi asztalnak. Valami, amit lehet várni, hiszen minden újabb születésnap újabb kis figurát jelent rajta. Ami akár egy ajándéknak is számítható a kisautó, a baba mellé. Valami, amit tovább tud majd adni a gyermekünk az unokánknak, valami, ami folytonosságot hoz az ünnepbe ugyanúgy mint a várva várt ünnepek a hétköznapok sorába. 
És nem utolsó sorban lehet bele gyertyát is tenni, akár a közepére egy teamécsest, akár a gyűrűbe magába. Így nem kell aggódnunk azon sem, hogy beleolvad -e a gyertya csoki mousse-ba mire bevisszük az ebédlőasztalra a tortát, vagy hogy a gyerekek nagy lelkesedésükben hány tejszínhab rózsát fognak a nagyi hajába fújni. 

http://mamamibolt.hu/webbolt/search?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=sz%C3%BClet%C3%A9snapi+gy%C5%B1r%C5%B1&submit_search=

És ha már a rítusoknál tartok, rögtön eszembe is jutott egy remek könyv.
A legszebb gyerekkori szertartások című könyv valóban a legfontosabb ünnepeink méltó megünneplésében segít amellett, hogy a hétköznapi rítusainkat is gorcső alá veszi, megkönnyítve egy kezdő család számára ezek kialakítását. De már működő családoknak is segíthet meghitté, szeretetteljessé varázsolni szertartásaikat.

P. Kunze- C. Salamander: A legszebb gyerekkori szertartások
Móra, 2015  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése