Dühös gyerek - légzéstechnika segít?

Be kell valljam, a kisebbik fiam kemény dió. Erős akarat, néha tombolásig menő megnyilvánulás, elég ha annyit mondok, mikor szopiról álltunk lefele 2 éves korában olyan dühös volt, hogy az ágy szélét harapta és kiabált. Egyszerűen ilyen az alap természete. Most, hogy már három és fél éves, ki is mondja: DÜHÖS VAGYOK! Mivel alapvetően a jógával foglalkozom, így elég hamar igyekeztem megtanítani neki, hogy ha úgy érzi dühös, vegyen egy mély levegőt.  Ez persze nem ment elsőre :).
Főleg nem, ha épp olyan helyzetben voltunk, ahol élesben kellett volna gyakorolni.

Megvettem a Dühös Polip könyvet, ami egy relaxációs mesekönyv kicsiknek. Ebben a feszítés-lazítás technikáját mondja el az író mesébe ágyazva. Nagyon kedves kis polipos történet, de első este nem úgy tűnt, mint ami beválik...
Nálunk az a helyzet, hogy a nagy (8) is hallgatja a kicsi meséjét is, az az első, utána jön a komolyabb mese neki (oh most a Palóc mesebeszéd, az a nagy sláger). A következő este meglepetésemre a polipos mesét kérte a kicsi, hát jó gondoltam újra próbáljuk. (mindig rájövök hogy nem az én szememmel kell nézni ezeket a meséket..)

Erre mikor olvasom, hallom az emeletes ágy tetejéről, hogy a nagyfiam csinálja lelkesen a légzést, feszíti az izmati. Na több se kellett a kicsinek, akkor ő is! Azóta is időnként előkerül a könyv, de az életben nagyon jól tudjuk alkalmazni a légzést!!! Tudja mostmár mire jó a nagy levegő, hogy a dühös polip is lenyugodott tőle, és jobb lett utána az élete.

Ajánlom nektek is!

http://mamamibolt.hu/webaruhaz/gyerekkonyvek/2450-lori-lite-a-duhos-polip.html


Persze másképpen is meg lehet őket tanítani a légzésre, erre jó módszer lehet Sarah Rudell Pitch 4 lépéses technikája (alapvetően 3, a negyedik az ismétlés).
A 3 lépés:
1. NAP: Az első belégzésnél mondjuk, hogy nap/plafon és nézzünk fel. Ez  megnyitja a mellkast, így a mélyebb lélegzetvétel aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert és a test önlazító tevékenységét. A mély légzés után, levegő kifújása.
2. CIPŐ: A második nagy levegőt úgy vegyük, hogy ahogy belélegzünk a cipőnket akarjuk megtölteni levegővel. Furán hangzik de ez segíti a gyermeket, hogy a figyelmét a testére vigye. Majd kilégzés.
3. GYERMEK NEVE: A harmadik nagy levegővétellel az egész testünkön keresztül vigyük végig a levegőt képzeletben,  a lábujjaktól a fejünkig.
Ismételjük az első 3 lépést többször.


Természetesen nem csak a gyermekeknek tesz jót a légzés gyakorlása :) A gyermeknevelés során sokszor van az a pillanat amikor mélyen be kell lélegezzek, hogy megőrizzem a nyugalmam, legyen szó csak csíntalanságokról, vagy komolyabb dolgokról (mint pl. gyereknevelésbe beszólongatások, összetűzés a dokival/pedagógussal/szomszéddal stb)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése