ACTIVE BIRTH - KÖNYVAJÁNLÓ

Mint írtuk nektek, végre megérkeztek az angol nyelvű könyveink is szülés, gyermeknevelés, kötés témában. Ezt nem csupán a külföldi kedves vevőink miatt tartjuk lényegesnek, hanem mert néhány fontos könyv bizony egyenlőre még magyarul nem jelent meg.
Egy ilyen fontos könyv számomra a Janet Balaskas: Active Birth című könyve. Meghatározó és alapvető irodalom azon nők számára, akik tudatosan szeretnének készülni a szülésre, és aktívan használni szeretnék a testüket a szülés során. És itt a kulcsa a könyv mondanivalójának, hogy legyünk aktívak a saját szülésünk során, hogy ne adjuk át magunkat passzívan egy másik ember kezébe, ez a mi testünk, a mi gyermekünk, vegyünk részt benne. Az aktivitás a könyvben szó szerint is értendő, a passzív fekvő pozíció helyett Balaskas a mozgást, a mozdulást részesíti előnyben a szülés során, de persze a várandósság alatt is. Kiáll amellett, hogy a nő megválaszthassa a szülő pozícióját, a vajúdás és a kitolás szakaszában is.
A könyv tanításai forradalmiak, mégis oly ősiek, oly természetesek.
A modern orvostudomány fejlődésével párhuzamosan lassan elfelejtjük mennyire természetes folyamat is a szülés.
Az aktív szülés eszméje nem egy új dolog. Egyszerűen annak a vajúdási és szülési folyamatnak a leírása, ahogyan egy szülő nő viselkedik, ha követi a saját belső ösztöneit és az élettani történéseket. Ura a testének a szülés közben is, ahelyett hogy passzív befogadója lenne a szülésének, amelyet mások vezetnek le.
Számomra a könyv megerősítést jelentett, hogy igenis jól érzem én, hogyan kell csinálnom, hogy a női test erre teremtetett, ha hagyjuk kibontakozni.
A könyv tele van hasznos információkkal mind a vajúdás, mind a szülés folyamatára vonatkozólag. Találunk benne a várandósság alatt alkalmazható jógagyakorlatokat is, valamint hasznos tanácsokat a szoptatásra vonatkozólag.

Az aktív szülés által maga a szülés hatékonyabb és rövidebb, kevesebb fájdalommal jár, kisebb a rizikója a magzati problémáknak és erőteljesebb, hatékonyabb kinyomási szakaszt várhatunk.
Röviden angolul is, hiszen külföldi kedves érdeklődőinkhez is szeretnénk szólni:
Janet Balaskas is internationally renowned for pioneering the concept of ‘active birth’ in the late 1970s. The central principle of an active birth, is for the woman to be free to move spontaneously and be led by her body, adopting upright positions during labour and birth. This practice is universal and cross cultural and makes birth easier, safer, more efficient and less painful.
Today active birth is increasingly at the centre of maternity practice all over the world, as we understand more about birth physiology and the needs of women during labour. It’s principles can be applied in almost all circumstances to make birth safer and minimise risk.
Active birth does far more than suggest comfortable positions. It challenges the whole obstetric view of birth in Western Society and turns women from passive patients to active birthgivers. It gives them control of their own bodies during childbirth. This places them in the centre of their own pregnancy and labour process.


Egyéb angul nyelvű könyveink:
The creative family
 The attachement parenting book
 No-cry potty-training solution
 The birth book
 No-cry sleep-solution for toddlers and preschoolers
 The no-cry sleep-solution: foreword by William Sears, M.D.

No-cry nap solution

The no-cry separation anxiety solution

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése