MÁMEGIN' A MEI TAI-RÓL...II. - a Mei Tai babahordozó használatáról

Most pedig nézzük, hogy kell használni! 2 másik bejegyzésben is olvashatsz a Mei Tai-okról, itt és itt.
Új videokat augusztusban készítünk! A rendelkezésre álló videok itt találhatók.

Elöl hordozás
 
Alapkötés
A Mei Tai -t kössük fel a derekunkra, a Mei Tai bodyja előttünk lóg, a derékpánt csomója a derékon hátul van. A babát öleljük magunkhoz, a body-t hajtsuk rá, a vállpántokat keresztezzük a lapockánkon és hozzuk előre egyszerre a baba lábai felett, vezessük el a popsiján kisimítva keresztezve, és a lábai alatt vezessük újra hátra és csomózzuk meg.


Változatok
- Kötény stílusú (apron-style) vs. állított derekú felkötés (bélelt derekú Mei Tai-nál)
- Baba hátán kiterített, szélesen elvezetett vállpántos kötés (pici babáknál , 3-4 hónapos korig lehet)

- Lexi-twisttel kötött vállpántos kötés: a két pánt egymáson átvetése és megcsavarása (ha nem akarjuk kiteríteni)
- Nem ajánlott: Láb alatt elvezett vállpántos kötés és baba hátán csomó vagy masni kötése. Ezek nem biztonságos ill. nem kényelmes, fix kötési módok.
    Háton hordozás

    Alapkötés
    A Mei Tai-t kössük fel a derekunkra, a Mei Tai bodyja a hátunk mögött lóg deréktól lefelé, elöl van a derékpánt csomója. A babát vigyük hátra, és addig tartsuk, amíg fel nem hajtjuk rá a lábai között a body-t. Fogjunk át a baba hátára a body-n keresztül, msáik kézzel dobjuk előre a pántokat. Ha mindkét pántot elkpatuk elöl, elengedhetjük a babát. A vállpántokat fogjuk meg két kézzel közel a vállhoz és ugráltassuk bele a babát, hogy megfelelő magasságba kerüljön. Vezessük hátra egyesével a vállpántokat (addig a másik pántot a térdeink között szorítsuk) a baba lábai felett, a popsiján keresztezzük kisimítva, majd hozzuk előre a lábai alatt. Elöl csomóval fejezzük be.

    Változatok
    - A baba hátra kerülése a Mei Tai segítsége nélkül: hónalatti hátragörgetés vagy keresztezett fogással vál fölötti hátralendítés.
    - A baba hátra kerülése a Mei Tai segítségével:
    - Kanapéról felhúzott “biztonsági” kötés: a Mei Tai-t a babával együtt egy kanapéról húzzuk fel a hátunkra. Először itt is a derékpántot kell megcsomózni.



    - Elölről hátra forgatás a Mei Tai vállpántjainak baba körül összefogásával: elölről kezdjük és a Mei Tai vállpántjait használjuk segítségként a hátrajuttatáshoz.

    - “Laza kendős” hátravétel: a Mei Tai-ra ráfektetett babát a Mei Tai felső részének segítségével, hóna alatti keresztfogással juttatjuk hátra. Ekkor is először a derékpántokat kötjük meg, miközben feszesen tartjuk a vállpántokat a térdeink között

    - Mellkason keresztezett kötés: a vállpántokat nem hátizsákszerűen, hanem a mellkason keresztezés után vezetjük hátra.

    - Lexi-twisttel kötött pántok használata



    - Vállpántok elvezetése elöl: Tibeti befejezés (nem a derekunkon fejezzük be, hanem a vállpántokat tovább hozzuk fel, és átvezetve a hónunk alatt hátrainduló válpántrészeknél felül, a mellkas felett megcsomózva fejezzük be a kötést.



    - Magas háti kötés: Ennél a derékpántot a mellkas felett csomózzuk meg, a vállpántokat meg a végén a has alatt.

    - Nem ajánlott: Láb alatt elvezett vállpántos kötés (ld. Elöl hordozás).  

    Csípőn hordozás
    A Mei Tai-t kössük fel a derekunkra úgy, hogy oldalra lógjon le a body. Ültessük a babát a csípőnkre és karoljuk át. Az elöl lévő vállpántot vigyük a másik oldalra, vessük át a vállunkon hátra. Még mindig tartsuk a kezünkkel a babát, és a hásó vállpántot vezessük el a derekunkon hátul. Hozzuk előre mindkét vállpántot és ugyanúgy kiterítve, a baba popsiján keresztezve, majd a lábai alatt elvezetve cosmózzuk meg a másik oldalon, mint amelyiken a baba van. Ezt a kötést viszonylag ritkán használjuk, nem kifejezetten ideális Mei Tai-jal. 

    Tipikus hibák Mei Tai kötésnél, viselésnél
    Felvételkor ne csak simítsuk a pántokat, hanem a felkötés alatt végig tartsuk meg azt a feszességet, amit beállítottunk. Elöl hordozásnál a baba feje puszimagasságban legyen, ha feljebb van, megérett a helyzet a háti hordozásra, ha lejjebb van, akkor lóg rajtunk a baba, vagyis laza a kötés (kivétel: hosszú felsőtestű, ill. nagy termetű hordozó személy: náluk elképzelhető, hogy nem lehet egy viszonylag kis babát megfelelő magasságba helyezni). Háton hordozásnál ne lógjon lejjebb a baba popsija, mint a sajátunk… Ideális, ha egy 1-2 év körüli babát olyan magasságba kötünk, hogy ki tudjon látni felül. Ennél kisebb babák oldalra tudnak csak tekintgetni, de ez nem baj. A baba ne ferdüljön el a kötésben, neki sem kényelmes, nekünk is egyenetlen terhelést ad. A baba feje mindig legalább félig látszódjon ki a Mei Tai-ból! Pici, felsőtestét még nem megfelelően tartó babának ne vigyük el a hóna alatt a body felső részét. Elöl hordozásnál ne a baba hátán kössük meg a vállpántokat, hanem vezessük hátra egy keresztezés után. Úgy kössünk, hogy mindketten kényelmesen tudjunk lélegezni… 
    Különböző korú babák hordozása Mei Tai-ban 
    Bébi Tai
    Kb. Újszülött kortól 1 éves korig. Ugyanolyan szabás és párnázás, de alacsonyabb és keskenyebb body. A karjait kis korban (kb 6-8 hónapos korig) nem fogja kitenni a body tetjén, így a megfelelő Mei Tai kapucni nélkül is megtarjta alváskor a fejét. 
    Mei Tai
    Kb. 4 hónapos kortól a hordozási időszak végéig (20 kg-s súlyig). Ha a baba épp hogy csak belenőtt a Mei Tai-ba (a terpeszéhez igazítható a Mei Tai szélessége), gyakran túl magas neki a body. Ekkor úgy kötjük, hogy amikor feltennénk a derekunkra állítva a derékpántot, ugyanabba az irányba még egyet hajtunk, így rövidítve a body-t. Nagy gyerekek eleve kiteszik a body felső része felett a karjukat, a kötés ebben nem akadályozza őket. Igazítsuk úgy a body hosszúságát, hogy ne vágja a hóna alatt a tetje, ha kiteszi a karjait. Alváskor használhatjuk a kapucnit (alvócsuklyát), de sok baba a hordozó személyre ráborulva alszik, és az ív, ha bent vannak a karok, amúgy is tartja a fejét. Vagyis a kapucni hasznos, de nem nélkülözhetetlen kiegészítő. 

    A Mei Tai tárolása, tisztítása
    Ha a Mei Tai használaton kívül van, de nem akarjuk levenni, a derékpántot magunkon tartva, görgessük fel a body-t, és a vállpántokat is vezessük el a derekunk körül, majd kössük meg.
    Ha a Mei Tai-t eltesszük pl. a tároló zsákjába, érdemes négyfelé hajtani, és körécsavarni kisimítva a derékpántokat (ezek rövidebbek), majd a vállpántokat.

    Ha a Mei Tai piszkos lesz, érdemes helyi tisztítást végezni, mert vannak tipikus koszolódási helyek: a vállpántok vége és a body felső része, ahol rágcsálhatja a baba. Langyos, szappanos vízzel mossuk át, és öblítsük ezeken a részeken. Ne mossuk túl gyakran, felesleges. Ha szükséges, mosáshoz tegyük párnahuzatba, hogy ne csavarodjanak meg a pántok, és mossuk ki mosógépben 30 fokon folyékony mosószerrel, öblítőt mellőzve. Alacsony fordulatszámon centrifugáljuk, kiterítve-lógatva szárítsuk. A kizárólag pamut anyagú részeken vasalhatjuk is.

    Biztonsági felhívás
    A Mei Tai nem sporteszköz, futáshoz nem ajánlható, kerékpározni Mei Tai-jal csak saját felelősségre lehet, mi nem ajánljuk. A Mei Tai-t tapasztalatlan hordozó személy eleinte kizárólag felügyelet mellett próbálja használni, ez fokozottan érvényes a háti hordozásra. A Mei Tai-t kizárólag függőleges testhelyzetben lehet viselni, ez vonatkozik a hordozott babára és a hordozó személyre egyaránt.

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése