Természetes játékok - Melyiket válasszam?



A zero waste és minimalista forradalom robbanása gyökeres változásokat hozott a szülők játékválasztási szokásaiban is.  Egyre többen érdeklődnek a természetes anyagokból készült játékok iránt, de ezek sokszor gyökeresen eltérőek azoktól, amelyeket eddig láthattak a boltok polcain. Sokszor nemcsak a szülők, a nagyszülők is ferde szemmel tekintenek az egyszerű, letisztult open-ended játékokra, el sem tudják képzelni, mit lehet ezekkel kezdeni. Mások teljes átállásban gondolkoznak - elajándékozzák  a meglévő készletet, szelektálnak, és új készlet kiépítésébe kezdenek. De hogyan induljunk ebben a világban? Mivel játszik szívesen egy 1-2 éves, és mit szeretnek a nagyobbak? Szétnéztünk a polcainkon - a boltiakon és az otthoni gyerekszoba polcokon egyaránt - és hoztunk nektek egy kis ajánlót.

A kezdetek

Akinek van gyereke, pontosan tudja, hogy minden baba minimalistának születik. :) Nem igényelnek nagy játékkészleteket, sőt, eleinte igen kevés tárgyra van szükségük. Gyakori igény azonban az új családtag érkezésekor, hogy az őt látogatók meglephessék valamivel. Szeretjük a hosszútávú megoldásokat ezen a téren is, így leggyakrabban az Adamo hinta és a Sophie zsiráf kerül elő nálunk, ha újszülöttnek szeretne valaki ajándékot választani.

Az Adamo hinta a babák első "lakhelye". Sokak nélkülözhetetlen babakellékévé vált ez a gyönyörű és praktikus magyar termék az évek során. Lágy ringatásával megnyugtatja a babákat, a nehezebben alvó picik is hamar álomba merülnek benne. Később  pedig a baba első hintájává avanzsálódik.


Sophie hasonlóan népszerű - méghozzá a babák körében. :)  Nem nagyon tudjuk mi sem, hogy mi okozza ezt az óriási sikert, hiszen egy végtelenül szimpla kaucsuk zsiráfról van szó. Talán ez is arról árulkodik, hogy a gyermekekben abszolút nincs igény a komplex, zenélő, villogó, figyelemfelkeltő tárgyakra...? A kis zsiráf rendkívül sikeres a fogzási fájdalmak csillapításában is, könnyen megragadható, és kizárólag természetes anyagokat tartalmaz.






Ismerkedés a játékokkal


Hogy mikortól érdemes több játékot adni a babák kezébe...? Ahány ház, annyi szokás. Sokak gyakori tapasztalata, hogy a gyerekek legjobb szórakozása mindig az, amit a szülőknél lát, így nincs is igazán szüksége külön neki vásárolt játékokra. Mások onnantól, hogy kijár a babának néhány saját eszköz, amikor már aktívabban tölti a napjait, forgolódik, mozgolódik.

Ezen időszak népszerű játékai mostanában a fa csörgők, rágókák, morzsolgatók is, a Grimm's szivárvány színű játéka például szintén nagy babaszív-rabló, hosszasan bele tudnak feledkezni az apró kezek.

1-2 éves kor

Talán azt mondhatjuk, hogy kettő és négy éves kor körül jön el az idő, amikor a gyerekek figyelme ki tud teljesedni a konkrét játékokban, és már igénylik is azokat. A legelső kedvencek közé tartoznak a húzogatós játékok, Ottó, az elefánt például biztosan nagyon jó  barátságba fog keveredni totyogóddal. :) Nézzétek, milyen bájos! A húzogatós játékokkal semmiképpen nem tudtok mellélőni egy járni tanuló gyereknél: legyen az a PlanToys évtizedek óta körülrajongott aligátora, Ottó, vagy éppen egy menő autó - a siker garantált!

Ugyanilyen klasszikus játék a montesszori torony, és a különböző rakosgatók is. 

Az első építkezések ideje is erre a korszakra esik, a gyerekkezek ügyesednek, a fókusz is egyre tovább tartható fenn. Ilyenkor érdemes beruházni az első építőkocka készletre. Azt tapasztaltuk, hogy érdemes a legkevésbé struktúrálttól a speciálisabb elemek felé haladni. A másfél-két éves gyerekek leginkább a funkcióöröm miatt építenek - egymásra rakom, jé, megáll! - ebben az időszakban tökéletesen kielégítik őket az alapépítők. Később, 3 éves kor után már egyre izgalmasabb  építkezések indulnak, ekkor kiegészíthető a készlet a speciálisabb elemekkel is. Még nagyobbak számára az abszolút magyar gyártmány Logi-Vár adhat szuperjó időtöltésre lehetőséget.

Mit ajánlunk az építőkészletbe? 

A legkisebbeknél nem a mennyiség a lényeg, a rakosgatás, technika, a finom mozdulatok ezzel a készlettel remekül tanulhatóak: https://mamamibolt.hu/fajatekok/7870-grimm-s-fa-koevek-4-db

A natúr fakocka igazi  alapszett, teljesen strukturálatlan, remekül pakolható, nem csúszkál, és elképesztően jó tapintása van: https://mamamibolt.hu/fajatekok/534-grimm-s-natur-nagy-epitokocka-kereggel


Szintén  szuper választás a hálós építőkészlet, amiből egész világok jöhetnek létre: https://mamamibolt.hu/fajatekok/470-grimm-s-szines-fa-nagy-epitokock

És a szivárvány...?

No igen, a szivárvány... Itt érdemes szót ejtenünk róla is, talán azért, mert teljesen kortalan játék. Sok-sok vásárlónk már egy-másfél éves korú gyerekkel is imádja, mások később kezdik használni. Ő az építőjátékok egyik fejedelme, ez vitathatatlan, a montesszori játékok koronázatlan királynője, sok évtizedes múlttal. A kis  méretű szivárvány már a legminibb kezekben is sikerrel járhat, kétévesednél a közepes és a nagy is egyformán bevethető.
S a kiegészítők? Hát, azoknak is végtelen a tárháza, valójában minden más Grimm's játék párra talál benne, de mutatjuk, melyek a legnépszerűbbek:

kép: @oskarswoodenark/instagram
A félkörökkel komplett világgá, házzá, toronnyá, kastéllyá válhat, ezt semmiképpen ne hagyd ki, ha a szivárvány világot álmodtad meg a gyerekjátékok központi elemévé. A pasztell szivárvány natúr félkörökkel verhetetlen, de klasszikus szivárvány színekben is elérhető.

Fa figurák - ők lehetnek a szivárvány világok boldog lakói, benépesítik a kis birodalmakat. Választhatod őket kis poharakban lakókként is a kicsiknek színtanuláshoz, szortírozáshoz, de  matematikai alapműveletekkel a hasukon nagyobb gyerekedet a számtan világába is be fogják vezetni.

A fa golyókkal pedig szuper golyópályákat építhettek, ebbe a játékba pedig beszállhatnak a fentebb említett építőkockák is. Instagramon inspirálódva millió golyópálya ötletét fogjátok megtalálni! Ez például csúcs: https://www.instagram.com/p/ByARlEnHJji/?igshid=tidi04r9ia5z

Az a helyzet, hogy abban az esetben, ha idáig eljutottál, már igazán menő készlettel bírsz a természetes játékok végeláthatatlan sorából, és jól látod - egy-egy darab megvásárlásával nagyjából ezerféle játéklehetőséget szereztél a gyerkőcnek. Mostanra érkezel el az ovis korúakhoz, és azon töprengsz, vajon mire vágynak ők, van-e valami nekik is a kínálatban? 

Mutatunk nektek hármat a kedvenceinkből. Vagy legyen inkább három típus...? Hjaj, ha nem lenne olyan nehéz minimalistának lenni... :)

Ilyenek például a kirakók... 

A kirakók a Grimm's játékok esetében kétféle formát öltenek: vagy fa keretben  érkeznek hozzátok, vagy mágneses táblára kerülnek a kicsi fa kirakódarabok. A gyártó ez utóbbihoz szuper ötleteket is ad, így képekről is dolgozhattok, de természetesen szabadjára engedheti fantáziáját gyermeked, és bármit varázsolhat az elemekből. A fa keretbe tervezett képkirakók pedig természetesen önállóan, építőjátékokként is használhatóak.





A születésnapi gyűrűk 
Forrás: @the.small.folk/instagram

Nevükkel ellentétben nemcsak születésnapokhoz, hanem meseszövéshez, az év ritmusával való ismerkedéshez is szuperek. Nálunk a gyerekek például örömmel alkotnak történeteket a dekorációs figurák segítségével. De méhviasz gyertyákkal persze a családi ünnepeket is végigkísérhetik.


Játszóselymek
Szerepjátékhoz, mesés helyszínek megelevenítéséhez ajánljuk a Sarah's Silk kivételes finomságú, 100% selyemből készült kiegészítőit. Nem is lehet leírni azt, hogy mennyire finom anyagokról van szó, tényleg csodaszép háttereket lehet alkotni velük a játékokhoz. Tündérekké-királyokká lehet változni általuk, igazi varázscuccok. :) 

Az talán ennyiből is látszik, hogy ezek a játékok egymással tulajdonképpen életre kelnek. Ezért is bátorítunk benneteket arra, hogy ha még pici is babátok, gondolkozzatok előre, tudva, hogy a játéknál nincsen komolyabb dolog egy kisgyermek életében.  Az ehhez biztosított eszközök rengeteget adhatnak neki, formálják, tanítják, miközben használja őket. Keressetek minket bizalommal, ha bármilyen kérdésetek van!
forrás: @oskarswoodenark/instagram

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése